Τι έγραψαν τα ξένα μέσα για την αυτοκτονία του 77χρονου

Posted: April 5, 2012 in In Greek

Το δημοσίευμα του Euronews εστιάζει στην οργή του κόσμου και στο θυμό που έχει συσσωρευτεί μετά από πέντε, όπως αναφέρει, χρόνια ύφεσης. Περαστικοί από την Πλατεία Συντάγματος εκφράζουν την αγανάκτησή τους, λέγοντας πως όλοι βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας…

Το BBC αναφέρεται στην αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, αν και στο παρελθόν ήταν η ευρωπαϊκή χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά. Παράλληλα, φιλοξενεί δηλώσεις πολιτών που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των πολιτικών, που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, ενώ καταγράφει και την συμπαράσταση των Ισπανών μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, οι οποίοι βιώνουν παρόμοια πολιτική.

Το καλωδιακό δίκτυο CNN σημειώνει ότι το κάλεσμα για τη συγκέντρωση των Αθηναίων μετά την αυτοκτονία του 77χρονου έγινε με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις της κόρης του, η οποία εκφράζει την επιθυμία του πατέρα της να καεί μετά θάνατον, παρά να ενταφιαστεί. Γνωστοί του εκλιπόντος πιστεύουν ότι η ενέργειά του αυτή αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική πράξη.

Το Al Jazeera περιλαμβάνει κομμάτι του σημειώματος του αυτόχειρα, αλλά και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, αναφορικά με το θάνατό του. Επιπλέον, γίνεται μνεία στις διαδηλώσεις των πολιτών και τη στάση της αστυνομίας μέσω της χρήσης δακρυγόνων.

Οι New York Times εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στα τελευταία λόγια του συνταξιούχου και αναλύουν περισσότερο τη σημασία τους, ενώ δεν αποσιωπούν και τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμογής των μέτρων λιτότητας.

Το Reuters εξάρει το συμβολικό χαρακτήρα της πράξης του 77χρονου και τη συσχετίζει με τις επερχόμενες εκλογές. Αναδημοσιεύει μάλιστα στοιχεία της αστυνομίας που καταγράφουν 4 τουλάχιστον απόπειρες αυτοκτονίας την τελευταία μόνο εβδομάδα.

Η ιταλική Reppublica παρουσιάζει τις αυθόρμητες αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν στην Πλατεία Συντάγματος για να αφήσουν μηνύματα και λουλούδια στο σημείο της αυτοκτονίας, ενώ γίνεται λόγος και για τη ρίψη χημικών και μολότωφ στο πλαίσιο επεισοδίων με την αστυνομία. Επιπλέον, αναφέρεται η αύξηση των ποσοστών των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, χωρίς να επιχειρείται ωστόσο μία σύνδεση ή σύγκριση με την Ιταλία, δεδομένων και των πρόσφατων περιστατικών αυτοκτονιών στη γειτονική χώρα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.

Η γαλλική Le Monde μιλά για τη συμπαράσταση των πολιτών και τα μηνύματά τους στο σημείο της τραγωδίας, τα οποία σχολιάζουν την πράξη ως πολιτική. Από την άλλη, δε λείπουν και οι επιστολές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους. Επίσης, δεν παραλείπονται οι αριθμοί που μαρτυρούν ότι οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν, στοιχείο που συνδέεται με την οικονομική κρίση, πλήττοντας και τη γειτονική Ιταλία.

Τέλος, η τουρκική Hurriyet εμπλουτίζει το άρθρο της με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όπου απεικονίζονται οι συμπλοκές της αστυνομίας με τους διαδηλωτές και όχι το σημείο αυτοκτονίας, όπως γίνεται σε άλλα μέσα. Γίνεται επίσης μνεία και στο εγχείρημα των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας.

Advertisements

Comments are closed.