Μια Ισπανία που ήθελε (;) να γίνει Ελλάδα

Posted: April 21, 2012 in In Greek
Tags: , , , , , ,

Εδώ και χρόνια, αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης μάς χαρακτηρίζουν ως τον πιο αδύναμο κρίκο σε μια αλυσίδα ήδη χρεοκοπομένων κρατών της Ευρωζώνης. Το μαύρο πρόβατο όμως της ελληνικής οικονομίας φαντάζει περισσότερο γκρι ή και άσπρο χρωματικά συγκρινόμενο με όσα… βόσκουν «αμέριμνα» σε Ισπανία και Ιταλία.

Οι χώρες, με την Ισπανία να προηγείται, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων μέσων και των οικονομικών αναλυτών τις τελευταίες μέρες, διχάζοντάς τους για το αν θα αποτελέσουν τη νέα Ελλάδα.

Η πολιτειακή ηγεσία της τέταρτης κατά σειράς οικονομικής δύναμης της Ευρώπης αποκλείει σθεναρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ οι Ιταλοί δεν αφήνουν περιθώριο σύγκρισης με την έτερη χώρα.

Οι αριθμοί όμως μαρτυρούν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, αυξητικά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων και παραγωγικών ηλικιών, τεράστιο πρόβλημα στον κατασκευαστικό τομέα και το χώρο των ακινήτων, ενώ οι τράπεζες, αν και προετοιμασμένες, δεν αποκλείεται να χρειαστούν σε λίγους μήνες ή και σε ένα χρόνο άμεσα εξωτερική οικονομική βοήθεια για την ανακεφαλοποίησή τους …

Η Ευρώπη με τη σειρά της (βλ. Γερμανία) δε συζητά (προς το παρόν) ούτε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ισπανίας ούτε την αλλαγή των όρων δανειοδότησης με απευθείας χρηματοδοτήσεις στις ισπανικές τράπεζες από τους μηχανισμούς στήριξης, χωρίς την κρατική μεσολάβηση, καθώς δε θέλει να χάσει τα δικά της συμφέροντας μέσω της υπάρχουσας διαδικασίας.

Οι ειδικοί από την άλλη εμφανίζονται βέβαιοι πως η Ισπανία, πόσο μάλλον η Ιταλία ως όγδοη παγκόσμια οικονομική δύναμη, δεν μπορεί να σωθεί με συνταγές που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, γιατί πολύ απλά χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα.

Το πρόβλημα επομένως της Ευρωζώνης είναι συστημικό και όχι οικονομικό. Η απουσία πολιτειακής ενοποίησης ως θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα έπρεπε να προηγηθεί της οικονομικής ενοποίησης προκειμένου να είχε αποφευχθεί η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.

Οι κρίκοι της αλυσίδας έχουν ήδη αρχίσει να σκορπίζουν και δυστυχώς να σπάνε με μόνη κόλλα επαναφοράς την αλλαγή πολιτικών στο πλαίσιο (;) της ΕΕ…

Advertisements

Comments are closed.