Η κατάρρευση της Ευρώπης;

Posted: April 29, 2012 in In Greek
Tags: , , , , , ,

Η επόμενη Κυριακή θα είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών. Με ταυτόχρονες εκλογές σε Ελλάδα (βουλευτικές), Γαλλία (προεδρικές) και Ιταλία (αυτοδιοικητικές)- οι εκλογές της Σερβίας και της Αρμενίας δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα- αναμένεται ίσως να κριθεί, σύμφωνα με αναλυτές παγκοσμίως, το μέλλον της Ευρωζώνης και ενδεχομένως της Ευρώπης.

Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν γεγονότα σε όλη την Ήπειρο, που μαρτυρούν την πολιτική και συστημική αστάθεια σε πολλές χώρες κράτη- μέλη.

Η κατάρρευση της ολλανδικής κυβέρνησης λόγων των προτεινόμενων μέτρων λιτότητας, τα υψηλά ποσοστά του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, η απίστευτη ύφεση στη Βρετανία, τα τρομακτικά ποσοστά της ανεργίας στην Ισπανία, που αγγίζουν το 25% και η πτώση της κυβέρνησης της Ρουμανίας εξαιτίας της καταγγελίας της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, σε συνάρτηση με τα χαμηλά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, τουλάχιστον όπως ανακοινώθηκαν στις τελευταίες φανερές δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, καταδεικνύουν αφενός ότι η συνταγή της λιτότητας δεν οδηγεί σε ανάπτυξη και αφετέρου την απροθυμία των λαών και μέρους, που όλο και μεγαλώνει, των πολιτικών κομμάτων να συναινέσουν στην εφαρμογή αυτής της συνταγής.

Πρόκειται για μία τάση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη, καθώς η πλειοψηφία των κρατών- μελών δεν εγκρίνουν την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας και τα επιβαλλόμενα από τα ευρωπαϊκά όργανα αυστηρά μέτρα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα και την αξιοπρέπεια των λαών της Ευρώπης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην περίπτωση της Γαλλίας, ο Σαρκοζί διατηρεί ακόμη πιθανότητες να επανακάμψει, ενσωματώνοντας και τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν, μετά και το εθνικιστικό του παραλήρημα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης και τον έλεγχο του μεταναστευτικού κύματος μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας, μια πιθανή κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία, θα κλυδωνίσει περισσότερο τις αγορές και θα εντείνει την παγκόσμια ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι.

Η αθρόα προσέλευση στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα επαναληφθεί και στον δεύτερο, αλλά και στις ελληνικές κάλπες την προσεχή Κυριακή, αφού οι πολίτες συνειδητοποιούν πώς μόνο η δική τους ψήφο μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να διαρρήξει την κυριαρχία του γαλλογερμανικού άξονα…

Η μήπως όχι…;

Advertisements

Comments are closed.